Nieuw onderzoek ondersteunt de vroege introductie van eieren verder

Een groeiend aantal bewijzen ondersteunt de vroege introductie van potentieel allergene voedingsmiddelen om het risico op allergie voor deze voedingsmiddelen te verminderen1-4. Professionele medische verenigingen adviseren zelfs gekookte eieren rond de 4-6 maanden om het risico op allergie voor eieren te verminderen5,6. Er is echter meer onderzoek nodig om de frequentie, hoeveelheid en vorm van eieren te evalueren in relatie tot de ontwikkeling van immuuntolerantie. Nieuw onderzoek van de State University van New York in Buffalo helpt de vragen over het tijdstip en de frequentie van de eierconsumptie tijdens de kindertijd te beantwoorden7.

De onderzoekers voerden een analyse uit van gegevens uit de Infant Feeding Practices Study II uit 2005-2007, een nationaal onderzoek dat moeders volgde vanaf de late zwangerschap tot en met het eerste levensjaar van hun kind en vervolgens gegevens verzamelde op de leeftijd van zes jaar. Baby’s die op de leeftijd van 12 maanden twee of meer keer per week eieren aten, hadden een lager risico op door de moeder gerapporteerde eierallergie op de leeftijd van 6 jaar vergeleken met baby’s die minder dan twee keer per week of helemaal geen eieren aten7.

Hetzelfde onderzoeksteam publiceerde gegevens van Project Viva, een Amerikaans observationeel onderzoek (1999-2002), en ontdekte dat baby’s met een vertraagde introductie van eieren na 12 maanden een verhoogd risico hadden op ei-allergie op zowel de leeftijd van 2 als 12 jaar.8. Deze observatie komt overeen met aanbevelingen voor vroegtijdige introductie, waaronder de Dietary Guidelines for Americans: “Potentieel allergene voedingsmiddelen (bijv. pinda’s, eieren, koemelkproducten, noten, tarwe, schaaldieren, vis en soja) moeten worden geïntroduceerd wanneer andere complementaire Voedsel wordt geïntroduceerd in het dieet van een baby2.”

De introductie van eieren in het dieet van een baby heeft als bijkomend voordeel dat eieren verschillende hoeveelheden van alle voedingsstoffen bevatten die door de American Academy of Pediatrics zijn vermeld als essentieel voor de groei van de hersenen.9. Eieren leveren ook 252 mcg luteïne + zeaxanthine10carotenoïden met opkomend bewijsmateriaal dat verband houdt met de ontwikkeling en gezondheid van de hersenen11,12.

Referenties

  1. Adviescommissie Voedingsrichtlijnen. Wetenschappelijk rapport van de Adviescommissie Voedingsrichtlijnen 2020: Adviesrapport aan de minister van Landbouw en de minister van Volksgezondheid en Human Services. 2020; Beschikbaar op: https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-07/ScientificReport_of_the_2020DietaryGuidelinesAdvisoryCommittee_first-print.pdf.
  2. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Voedingsrichtlijnen 2020-2025 voor Amerikanen. 2020; Beschikbaar op: https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf.
  3. Schroer, B., et al., Praktische uitdagingen en overwegingen voor de vroege introductie van potentiële voedselallergenen ter preventie van voedselallergie. J Allergiekliniek Immunolpraktijk, 2021. 9(1): blz. 44-56.e1.
  4. Caffarelli, C., et al., Ei-allergie bij kinderen en speendieet. Voedingsstoffen, 2022. 14(8).
  5. Fleischer, DM, et al., Een consensusbenadering van de primaire preventie van voedselallergie door middel van voeding: begeleiding van de American Academy of Allergy, Astma en Immunology; American College of Allergy, Astma en Immunologie; en de Canadese Vereniging voor Allergie en Klinische Immunologie. Het Journal of Allergy and Clinical Immunology: in de praktijk, 2021. 9(1): blz. 22-43.e4.
  6. Halken, S., et al., EAACI-richtlijn: Het voorkomen van de ontwikkeling van voedselallergie bij zuigelingen en jonge kinderen (update 2020). Pediatr Allergie Immunol, 2021. 32(5): blz. 843-858.
  7. Wen, X., et al., Frequentie van eierconsumptie bij zuigelingen en risico op door de moeder gerapporteerde eierallergie na 6 jaar.Het Journal of Nutrition, 2022.
  8. Martone, GM, et al., Vertraagde introductie van eieren na de kindertijd en verhoogd risico op ei-allergie in de kindertijd. J Kindergezondheidszorg, 2022.
  9. Schwarzenberg, SJ en MK Georgieff, Pleitbezorging voor het verbeteren van de voeding in de eerste 1000 dagen ter ondersteuning van de ontwikkeling van kinderen en de gezondheid van volwassenen. Kindergeneeskunde, 2018. 141(2).
  10. Amerikaanse ministerie van Landbouw. FoodData Central SR Legacy — Ei, heel, rauw, vers. 1 april 2019 2019; Verkrijgbaar via: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171287/nutriënten.
  11. Johnson, EJ, De rol van luteïne en zeaxanthine in de visuele en cognitieve functie gedurende de hele levensduur. Nutr Rev, 2014. 72(9): blz. 605-12.
  12. Wallace, TC, Een uitgebreid overzicht van eieren, choline en luteïne over cognitie gedurende de hele levensduur. J Am Coll Nutr, 2018. 37(4): blz. 269-285.
Eieren-koken.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart