Cardio-metabolische gezondheidVoedzame voedingspatronen
Eieren – een voedingsrijk voedsel dat ooit verkeerd werd begrepen vanwege het vet- en cholesterolgehalte – worden nu beschouwd als een waardevol onderdeel van gezonde eetpatronen. De Dietary Guidelines for Americans omvatten eieren in alle drie de aanbevolen gezonde voedingspatronen en schrapten in 2015 de eerdere aanbeveling om de dagelijkse cholesterolinname te beperken tot <300 mg. Bovendien adviseert de American Heart Association nu dat gezonde volwassenen dagelijks één ei kunnen opnemen in een hart-gezond dieet.
Omdat gezaghebbende voedingsrichtlijnen zijn ontwikkeld op basis van de hoeveelheid wetenschappelijk bewijsmateriaal dat op dat moment beschikbaar was, is het logisch dat voedingsrichtlijnen voor eten voor de gezondheid van het hart vooruit zijn gegaan naarmate nieuw onderzoek ons begrip heeft verbeterd. Nieuwe aanbevelingen rond eieren en cholesterol zorgen voor veel consumenten begrijpelijkerwijs voor verwarring. Daarom is het belangrijk dat beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg de geschiedenis van aanbevelingen begrijpen en begrijpen hoe begeleiding zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Lees verder voor meer informatie…
- In de VS werden in de jaren zestig en zeventig de eerste aanbevelingen voor cholesterol in de voeding gedaan. In de jaren zestig kwamen de aanbevelingen om het cholesterol uit de voeding te verlagen voort uit bewijsmateriaal op een aantal gebieden, waaronder diermodellen die aantoonden dat cholesterol uit de voeding atherosclerose kan vergroten.1 De concentratie cholesterol die in deze onderzoeken werd gebruikt, was echter extreem hoog, waardoor er geen praktische toepassing was voor menselijke voeding. Bovendien hebben veel vroege studies bij mensen geleid tot voorspellingsvergelijkingen die afzonderlijk de impact van cholesterol uit de voeding op het totale cholesterol in het bloed schatten. Omdat mensen cholesterol consumeren als onderdeel van onbewerkte voedingsmiddelen en maaltijden, is de praktische toepassing van dit onderzoek op gezondheidsresultaten beperkt.
- In 1968 adviseerde de American Heart Association minder dan 300 mg cholesterol per dag en ≤3 eieren per week te consumeren.
- In 1977 moedigden de Dietary Goals voor de Verenigde Staten de Amerikanen op dezelfde manier aan om ‘de cholesterolconsumptie te verminderen tot ongeveer 300 mg/dag’.2,3 Hoewel dit destijds de beste aanbevelingen waren, duiden de details van deze vroege rapporten op onzekerheid over de impact van cholesterol uit de voeding op hartziekten. Niettemin werd de aanbevolen cholesterollimiet van 300 mg/dag onderdeel van de gezaghebbende Amerikaanse voedingsrichtlijnen.
- De Dietary Guidelines for Americans (DGAs), voor het eerst gepubliceerd in 1980 en elke vijf jaar bijgewerkt, weerspiegelen een evolutie van de wetenschap rond cholesterol in de voeding. Hoewel de DGA’s destijds het beste beschikbare bewijsmateriaal benadrukken, is er onzekerheid terug te vinden in het taalgebruik rond specifieke onderwerpen, waaronder cholesterol in de voeding, in de verschillende DGA-versies.
- In 2013 publiceerden de American Heart Association (AHA) en het American College of Cardiology (ACC), na decennia van onderzoek, een rapport over levensstijlmanagement om het cardiovasculaire risico te verminderen4. Dit rapport was een bijgewerkt overzicht van de wetenschap waarin de auteurs concludeerden: “Er is onvoldoende bewijs om te bepalen of het verlagen van cholesterol in de voeding LDL-c vermindert.” Een systematische review en meta-analyse die in dit rapport worden geciteerd en gepubliceerd in de Tijdschrift voor klinische voeding concludeerden dat de consumptie van eieren niet geassocieerd is met hart- en vaatziekten of het risico op hartsterfte in de algemene bevolking.5
- In lijn met het AHA/ACC-rapport hebben de Dietary Guidelines for Americans uit 2015 de cholesterollimiet van 300 mg/dag afgeschaft en een nieuwe focus gelegd op gezonde voedingspatronen. 6
- In 2020 analyseerden onderzoekers van Harvard tot 32 jaar aan follow-upresultaten van drie observationele onderzoeken en ontdekten dat een matige eierconsumptie (gedefinieerd als maximaal één ei per dag) niet geassocieerd is met het algemene risico op hart- en vaatziekten. 7
- De huidige DGA’s voor 2020-2025 bevestigen dat eieren een voedingsrijk voedsel zijn en bevelen de consumptie van eieren aan binnen de context van gezonde voedingspatronen. De Dietary Guidelines for Americans (DGA) zijn gebaseerd op decennia van gegevens- en voedingsonderzoek en zullen voortdurend worden bijgewerkt naarmate we nieuwe inzichten verkrijgen uit wetenschappelijk onderzoek. De American Heart Association neemt ook eieren op als onderdeel van gezonde voedingspatronen. 8,9
Probeer deze recepten die passen in een hartgezond dieet.
Referenties
- FernandezML, Murillo AG. Is er een verband tussen voeding en bloedcholesterol? Bewijs uit epidemiologische gegevens en klinische interventies.Voedingsstoffen. 2022; 14(10):2168. https://doi.org/10.3390/nu14102168
- Grundy, SM, et al., Achtergrond van de dieet-hartverklaring van de American Heart Association. Verslag van de Voedingscommissie. Oplage, 1982. 65(4): blz. 839a-854a.
- Selecteer Comité voor Voeding en Menselijke Behoeften. Dieetdoelen voor de Verenigde Staten, tweede editie. 1977; Beschikbaar op: https://naldc.nal.usda.gov/download/1759572/PDF.
- Eckel, RH, JM Jakicic en et al. Rapport uit 2013 over leefstijlmanagement om het cardiovasculaire risico te verminderen: supplement van het volledige werkgroeprapport. 2013; Beschikbaar op: http://jaccjacc.cardiosource.com/acc_documents/2013_FPR_S5_Master_Lifestyle.pdf.
- Shin JY, Xun P, Nakamura Y, He K. Eierconsumptie in relatie tot het risico op hart- en vaatziekten en diabetes: een systematische review en meta-analyse.Ben J Clin Nutr. 2013;98(1):146-159. doi:10.3945/ajcn.112.051318
- S. Ministerie van Volksgezondheid en Human Services en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Voedingsrichtlijnen 2015-2020 voor Amerikanen. 2015; 8:(Beschikbaar via: http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/).
- Drouin-Chartier JP, Chen S, Li Y, et al. Eierconsumptie en risico op hart- en vaatziekten: drie grote prospectieve Amerikaanse cohortstudies, systematische review en bijgewerkte meta-analyse.BMJ. 2020;368:m513. Gepubliceerd 4 maart 2020. doi:10.1136/bmj.m513
- Carson, JAS, et al., Cholesterol in de voeding en cardiovasculair risico: een wetenschappelijk advies van de American Heart Association. Oplage, 2019: p. Circa 0000000000000743.
- S. Ministerie van Volksgezondheid en Human Services en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Voedingsrichtlijnen 2020-2025 voor Amerikanen. 2020; Beschikbaar op: https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf.