Cardio-metabolische gezondheidVoedzame voedingspatronen
Informatie en bronnen voor gezondheidszorgprofessionals
De wetenschap over cholesterol in de voeding is geëvolueerd, maar Amerikanen blijven in de war. Er bestaat nog steeds tegenstrijdige informatie in de media en online, ondanks de Dietary Guidelines for American 2020 en het laatste onderzoek dat aangeeft dat eieren kunnen worden opgenomen in een gezond dieet. Dit is vooral zorgwekkend omdat eieren een betaalbare, toegankelijke bron zijn van hoogwaardige eiwitten met veel vitamines en mineralen die de gezondheid in elke levensfase ondersteunen. Consumenten vertrouwen op gezondheidszorgprofessionals voor voedingsinformatie en begeleiding, en wij willen helpen de meest actuele, op onderzoek gebaseerde informatie over het consumeren van eieren te verstrekken.
Om gezondheidszorgprofessionals te helpen hun patiënten en cliënten uitgebreide informatie te bieden over de rol van eieren in een hartgezond dieet, hebben we een gids over eiervoeding en hartgezondheid gemaakt (download hier) die kunnen worden afgedrukt en gedeeld. Waarom is het belangrijk om deze informatie te delen met ouders en verzorgers? Blijf lezen!
Het opnemen van eieren in een hart-gezond dieet wordt ondersteund door recent onderzoek:
- Uit een meta-analyse van prospectieve cohortstudies van de Harvard School of Public Health uit 2020 bleek dat de consumptie van maximaal één ei per dag niet geassocieerd is met het risico op hart- en vaatziekten.1
- Een studie gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding in 2020 concludeerde: “In drie grote internationale prospectieve onderzoeken met ongeveer 177.000 individuen… hebben we geen significante associaties gevonden tussen de inname van eieren en bloedlipiden, sterfte of ernstige CVD-gebeurtenissen.”2
- Een systematische review en meta-analyse uit 2013 onder bijna 350.000 deelnemers vond geen verband tussen de inname van eieren en hart- en vaatziekten, ischemische hartziekten of beroertes.3
Een wetenschappelijk advies van de American Heart Association (AHA) concludeerde:4
- Gezonde individuen kunnen dagelijks een heel ei opnemen in een hart-gezond voedingspatroon.
- Voor oudere gezonde personen is, gezien de voedingsvoordelen en het gemak van eieren, de consumptie van maximaal twee eieren per dag acceptabel binnen de context van een hart-gezond dieet.
- Vegetariërs die geen op vlees gebaseerd cholesterolbevattend voedsel consumeren, kunnen binnen de context van gematigdheid meer eieren in hun dieet opnemen.
- Hoewel de AHA nog steeds voorzichtig is met het cholesterolgehalte in de voeding voor mensen met dyslipidemie, wijst een groeiend aantal onderzoeken erop dat eieren kunnen worden opgenomen in hart-gezonde voedingspatronen, zelfs bij mensen die risico lopen op hart- en vaatziekten.5,6,7
In 2015 stopten de Dietary Guidelines for American met het aanbevelen van beperkingen op de hoeveelheid cholesterol in het voedsel dat je eet.8,9 Een recent artikel in de Journal of Family Practice Hot Topics in de eerstelijnszorgconcludeert: “Recentere gegevens suggereren dat eieren het risico op hartziekten niet verhogen en als een waardevol onderdeel van een gezond dieet moeten worden beschouwd.”10
Het voedingsrijke en veelzijdige ei is een compleet eiwit met essentiële vitamines en mineralen voor een gezond leven.
Eén groot ei bevat een voedzame punch:10
- 70 calorieën
- 6 g hoogwaardige eiwitten
- 1g meervoudig onverzadigd vet
- 2g enkelvoudig onverzadigd vet
- Uitstekende bron van vitamine B12, biotine, jodium, selenium en choline plus een goede bron van riboflavine, pantotheenzuur en eiwitten
- Alle 9 essentiële aminozuren
- 252 mcg luteïne + zeaxanthine
Bijna de helft van de eiwitten van een ei en de meeste vitamines en mineralen – inclusief de vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor de ondersteuning van onze hersenen en ons lichaam – worden in de dooier aangetroffen.
Voeg eieren toe aan hart-gezonde voedingsplannen!
Eieren zijn een compacte, natuurlijke bron van vitamines en mineralen die je helpen energiek te blijven. Ze zijn een goede bron van eiwitten en bevatten voedingsstoffen die de gezondheid van de hersenen op elke leeftijd en in elk stadium ondersteunen – en dat allemaal voor slechts 70 calorieën per groot ei.
Ga voor meer informatie en deelbare hand-outs, video’s en meer naar onze materialen pagina.
Referenties
- Drouin-Chartier JP, et al. BMJ, 2020;368:m513. Online gepubliceerd op 4 maart 2020.
- Dehghan M., et al. Ben J Clin Nutr, 2020;111(4):795-803.
- Shin, JY, et al., Ben J Clin Nutr, 2013. 98(1): p. 146-59.
- Carson JAS, et al. 2019;141(3):e39-e53.
- DiBella M., et al. Voedingsstoffen2020;12(10):3120
- Thomas M., et al. Voedingsstoffen2022;14(10):2138
- Njike, V., et al. J Voeding2021;151:3651-60.
- USDA en HHS. Voedingsrichtlijnen voor Amerikanen, 2015–2020. 8e editie.
- USDA en HHS. Dieetrichtlijnen voor Amerikanen, 2020-2025. 9e editie.
- Fernandez, ML, Supplement op het Journal of Family Practice, 2022. 71(6): p. S71-S75.