
Cardio-metabolische gezondheidVoedzame voedingspatronen
Volgens nieuw onderzoek van Boston University:
- De tegenstrijdige resultaten rond het verband tussen de consumptie van eieren en cardiovasculaire risicofactoren, zoals hoge bloeddruk en verminderde nuchtere glucose, kunnen eerder te wijten zijn aan de voedingspatronen die gepaard gaan met de consumptie van eieren dan aan de consumptie van eieren zelf.
- Het eten van ≥5 eieren per week werd in verband gebracht met een lagere nuchtere glucose- en systolische bloeddruk na vier jaar follow-up.
- Een hogere inname van eieren was gekoppeld aan een lager risico op het ontwikkelen van verminderde nuchtere glucose, diabetes type 2 en hoge bloeddruk bij deze gezonde populatie.
Eieren worden aanbevolen als onderdeel van gezonde voedingspatronen door de Dietary Guidelines for Americans1 en de Amerikaanse Hartvereniging2. Er blijven echter onderzoekslacunes bestaan rond de eierconsumptie voor bepaalde groepen die een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten. Een groeiend aantal bewijzen wijst erop dat eieren een belangrijk onderdeel van het dieet vormen, zelfs voor mensen die risico lopen op hart- en vaatziekten, binnen de context van een gezond voedingspatroon.3-7. Het verband tussen de consumptie van eieren en cardiovasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk en verminderde nuchtere glucose is een onderzoeksgebied dat tegenstrijdige resultaten heeft opgeleverd, maar nieuw onderzoek suggereert dat “…variabele voedingspatronen die gepaard gaan met de inname van eieren verantwoordelijk kunnen zijn voor de waargenomen verschillen…8.” Voor gezondheidswerkers is dit geweldig nieuws, omdat er veel manieren zijn om maaltijden en snacks die eieren bevatten voedzamer te maken.
Een nieuwe studie van de Universiteit van Boston evalueerde het verband tussen de consumptie van eieren en de bloeddruk, verminderde nuchtere glucose of diabetes type 2 met behulp van gegevens uit de Framingham Offspring Study. Deze gegevens laten zien dat het eten van ≥ 5 eieren per week geassocieerd was met een lagere nuchtere glucose- en systolische bloeddruk na vier jaar follow-up. Een hogere inname van eieren was gekoppeld aan een lager risico op het ontwikkelen van verminderde nuchtere glucose, diabetes type 2 en hoge bloeddruk in deze gezonde populatie8.
Van bijzonder belang was dat de gunstige impact van het eten van eieren sterker was als het deel uitmaakte van gezonde voedingspatronen. In het bijzonder resulteerden voedingspatronen met eieren en grotere hoeveelheden vezels, vis en volle granen in een vermindering van 26-29% van het risico op een verminderde nuchtere bloedglucose of diabetes type 2.8.
Deze waarnemingen komen overeen met eerdere gegevens over menselijke tussenkomst die aantonen dat het opnemen van eieren in de context van een plantaardig dieet geen nadelige invloed heeft op de markers van de cardiovasculaire gezondheid, en op een verbeterde inname van selenium en choline (eieren zijn een uitstekende bron) bij volwassenen die risico lopen. voor diabetes mellitus type 23. De auteurs van dit artikel suggereren: “Eieren zouden kunnen worden gebruikt als adjuvans ter verbetering van plantaardige diëten die doorgaans worden aanbevolen voor mensen met een risico op diabetes mellitus type 2.”
De gunstige invloed van de consumptie van eieren op de bloedglucosegerelateerde resultaten kan verband houden met verschillende factoren. Eieren kunnen dienen als vervanging voor koolhydraten, ze zijn een biologisch beschikbare voedselbron van luteïne en zeaxanthine, en ze zijn een natuurlijke voedselbron van vitamine D (6% ADH), die een rol kan spelen bij het glucosemetabolisme8. Gezamenlijk ondersteunen deze gegevens dat “…matige hoeveelheden eieren het risico op verminderde nuchtere glucose, diabetes type 2 of hoge bloeddruk kunnen verminderen wanneer ze worden geconsumeerd als onderdeel van een gezond eetpatroon.8.”
Gezonde eetpatronen omvatten een verscheidenheid aan groenten, fruit (vooral heel fruit), granen (waarvan minstens de helft volkoren granen), zuivelproducten, eiwitrijk voedsel en oliën. Gezonde voedingspatronen beperken ook voedingsmiddelen met een hoger gehalte aan toegevoegde suikers, verzadigd vet en natrium1. Als voedingsrijk voedsel passen eieren in veel verschillende soorten keukens en komen ze tegemoet aan persoonlijke voorkeuren. Voor receptideeën die in deze richtlijnen passen, kunt u onze verzameling raadplegen recepten ontwikkeld door gediplomeerde gezondheidswerkers.
Referenties
- Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Voedingsrichtlijnen 2020-2025 voor Amerikanen. 2020; Beschikbaar op: https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf.
- Carson, JAS, et al., Cholesterol in de voeding en cardiovasculair risico: een wetenschappelijk advies van de American Heart Association. Oplage, 2019: p. Circa 0000000000000743.
- Njike, VY, et al., Eierconsumptie in de context van plantaardige diëten en cardiometabolische risicofactoren bij volwassenen met een risico op diabetes type 2. J Nutr, 2021.
- Sawrey-Kubicek, L., et al., De consumptie van hele eieren in vergelijking met dooiervrije eieren verhoogt de cholesteroluitstroomcapaciteit van lipoproteïnen met hoge dichtheid bij postmenopauzale vrouwen met overgewicht. Ben J Clin Nutr, 2019.
- Thomas, MS, et al., Eieren verbeteren plasmabiomarkers bij patiënten met het metabool syndroom na een plantaardig dieet – een gerandomiseerde cross-overstudie. Voedingsstoffen, 2022. 14(10).
- DiBella, M., et al., Inname van choline als supplement of als bestanddeel van eieren verhoogt plasmacholine en verlaagt interleukine-6 zonder het plasmacholesterol te wijzigen bij deelnemers met het metabool syndroom.Voedingsstoffen, 2020. 12(10).
- Wu, F., et al., Ei- en dieetcholesterolconsumptie en sterfte onder hypertensieve patiënten: resultaten van een op populaties gebaseerd landelijk onderzoek. Grenzen in voeding, 2021. 8(830).
- Mott, MM, et al., De inname van eieren wordt in verband gebracht met lagere risico’s op verminderde nuchtere glucose en hoge bloeddruk bij volwassenen uit het Framingham-nakomelingenonderzoek. Voedingsstoffen, 2023. 15 (3).