De nieuwste aanbevelingen voor gezonde voedingspatronen zijn onder meer eieren

Hart gezondheidVoedzame voedingspatronen

eiertaco's met avocadospread

Belangrijkste leerpunten:

  • De American Heart Association (AHA) heeft onlangs verschillende populaire diëten geëvalueerd en vastgesteld dat een paar ervan aansluiten bij de eerder geschetste criteria voor een gezond hartdieet, waaronder: het DASH-dieet, het mediterrane dieet, het pescatarische dieet en het vegetarische dieet.
  • De AHA beveelt ook aan dat eieren kunnen worden geconsumeerd als onderdeel van een gezond voedingspatroon om aan de essentiële voedingsbehoeften te voldoen.
  • Meer restrictieve diëten, zoals een zeer vetarm dieet, een koolhydraatarm dieet, een paleodieet en een keto-dieet, bleken niet in overeenstemming te zijn met de richtlijnen voor een gezond hartdieet van de AHA, omdat deze diëten vaak de consumptie van voedselrijk voedsel beperken. cruciaal voor de gezondheid van het hart en de algehele gezondheid.

Hoewel aan de voedingsbehoeften kan worden voldaan door verschillende voedingspatronen te consumeren die aansluiten bij persoonlijke, culturele en budgettaire voorkeuren, is er een toename van verkeerde voedingsinformatie die gezond eten verwarrend kan maken. Begeleiding van geloofwaardige organisaties, zoals de American Heart Association (AHA), kan helpen verkeerde informatie over voeding op te helderen en in perspectief te plaatsen. Onlangs heeft de American Heart Association (AHA) een wetenschappelijke verklaring uitgebracht waarin de huidige populaire voedingspatronen worden geëvalueerd en werd vastgesteld dat verschillende patronen sterk aansluiten bij een gezond hartpatroon.1. Van belang is dat de AHA ook aanbeveelt dat eieren kunnen worden geconsumeerd als onderdeel van een gezond voedingspatroon om aan de essentiële voedingsbehoeften te voldoen.2.

In hun nieuwe wetenschappelijke verklaring evalueerde de AHA populaire voedingspatronen met eerder geschetste criteria voor hart-gezonde diëten3. Meerdere voedingspatronen zijn goed afgestemd op de AHA-dieetrichtlijnen, waaronder dieetbenaderingen om hypertensie te stoppen (DASH), mediterraan, pescetarisch en vegetarisch (ovo, lacto, ovo/lacto). Deze diëten zijn rijk aan groenten, fruit, volle granen en plantaardige eiwitbronnen. Het volgende niveau van voedingspatronen omvat veganistische en vetarme diëten, die lager scoorden in de evaluatie van AHA omdat er een risico bestaat op tekorten aan voedingsstoffen (bijv.12) en mogelijk een hogere consumptie van bepaalde verpakte voedingsmiddelen met weinig voedingswaarde. De voedingspatronen op het laagste niveau, waaronder zeer vetarme, koolhydraatarme, paleo- en ketogene diëten, komen niet overeen met de AHA-dieetrichtlijnen. Deze voedingspatronen beperken de consumptie van voedingsrijke voedingsmiddelen die van cruciaal belang zijn voor de hart- en algehele gezondheid. AHA geeft aan dat er gezondere manieren zijn om alle populaire voedingspatronen te volgen, en schetst mogelijkheden om potentiële uitdagingen aan te pakken.

Ei-specifiek onderzoek ondersteunt ook dat eieren die binnen een gezond voedingspatroon worden geconsumeerd gunstig zijn voor bevolkingsgroepen die risico lopen op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld mensen met een verhoogde bloedglucose of diabetes. Een nieuwe studie van de Universiteit van Boston ontdekte dat voedingspatronen met eieren en grotere hoeveelheden vezels, vis en volle granen resulteerden in een vermindering van 26-29% van het risico op een verminderde nuchtere bloedglucose of diabetes type 24. Een ander onderzoek van de Universiteit van Connecticut bestudeerde mensen met het Metabool Syndroom en ontdekte dat “…het consumeren van hele eieren in combinatie met een plantaardig dieet een gezonder voedingspatroon biedt in vergelijking met vervangingsmiddelen voor eieren, door een gunstige invloed op de plasmalipiden en antioxiderende carotenoïden, evenals choline, waardoor het ziekterisico wordt verminderd5.”

Terwijl de gegevens een focus op het algehele dieet blijven ondersteunen om het risico op chronische ziekten te verminderen1,6is het belangrijk dat aan de voedingsbehoeften wordt voldaan. Het is bijvoorbeeld moeilijk om de adequate inname van choline te bereiken zonder eieren te consumeren of een voedingssupplement te nemen7. Zoals de AHA in de nieuwe Wetenschappelijke Verklaring aangaf, zijn er zelfs problemen met voedingspatronen die aansluiten bij aanbevelingen voor een gezond hart, en spelen gezondheidswerkers een sleutelrol bij het begeleiden van consumenten naar gezondere, evenwichtigere diëten die voldoende zijn in alle essentiële voedingsstoffen. Als voedingsrijke voeding met hoogwaardige eiwitten, eieren zijn een uitstekende aanvulling op het gezonde voedingspatroon aanbevolen binnen de Dietary Guidelines for Americans en de AHA.

Referenties

  1. Gardner, CD, et al., Populaire voedingspatronen: afstemming op de American Heart Association 2021 Dieetrichtlijnen: een wetenschappelijke verklaring van de American Heart Association. Oplage, 2023.
  2. Carson, JAS, et al., Cholesterol in de voeding en cardiovasculair risico: een wetenschappelijk advies van de American Heart Association. Oplage, 2019: p. Circa 0000000000000743.
  3. Lichtenstein, AH, et al., Voedingsrichtlijnen 2021 om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren: een wetenschappelijke verklaring van de American Heart Association. Oplage, 2021: p. Cir0000000000001031.
  4. Mott, MM, et al., De inname van eieren wordt in verband gebracht met lagere risico’s op verminderde nuchtere glucose en hoge bloeddruk bij volwassenen uit het Framingham-nakomelingenonderzoek. Voedingsstoffen, 2023. 15(3).
  5. Thomas, MS, et al., Eieren verbeteren plasmabiomarkers bij patiënten met het metabool syndroom na een plantaardig dieet – een gerandomiseerde cross-overstudie. Voedingsstoffen, 2022. 14(10).
  6. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Voedingsrichtlijnen 2020-2025 voor Amerikanen. 2020; Beschikbaar op: https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf.
  7. Wallace, TC en VL Fulgoni, De gebruikelijke inname van choline houdt verband met de consumptie van eieren en eiwitten in de Verenigde Staten. Voedingsstoffen, 2017. 9(8).
Eieren-koken.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart